poniedziałek, 29 października 2012

Gulasz

Aromatyczny, gorący gulasz rozgrzewa w chłodne dni. Jest sycącym i smacznym posiłkiem. Zawsze podaję go w towarzystwie kaszy jęczmiennej i ogórków konserwowych. Tym razem zamieniłam je na zielone pomidory. Mięso zazwyczaj wybieram chude, łopatkę bądź gulaszowe. Same cząstki mięsa muszą być pokrojone w drobną kostkę. 

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa 
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz mielony
  • pieprz w ziarenkach
  • liście laurowe
  • ziele angielskie 
  • słodka papryka
  • mąka
  • olej do smażenia
  • śmietana 
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż kawałki się zarumienią. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Pod koniec smażenia dodajemy ok 1 łyżeczki słodkiej papryki i razem wszystko mieszamy. W osobnym garnku podgrzewamy bulion, dodajemy ok 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego. Do garnka wrzucamy mięso i gotujemy na małym ogniu ok 1 i 1/2 h. Od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dolewamy śmietanę z jedną łyżeczką mąki. 

Gulasz najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, ma ona delikatniejszy smak od kaszy gryczanej. 

Przepis na zielone pomidory wkrótce na blogu.

czwartek, 25 października 2012

Pulpeciki w zalewie octowej

W zalewie octowej zawsze u mnie pływały rybki. Ale nie mam nic przeciwko jeśli pływają tam mięsne kulki, klopsiki, a nawet kawałki kotleta schabowego. Dzisiaj przepis na takie małe kulki mięsne - pulpeciki z mięsa mielonego. Zazwyczaj mięso sama mielę, wiem wtedy co jem. Zalewa nie jest mocno kwaśna, dzięki dość sporej ilości cukru i przełamaniu smaku i koloru keczupem. 

Składniki: 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • suszona pietruszka/ może być świeża
  • mąka

Zalewa octowa:

  • 2 cebule
  • 3/4 szkl octu
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki keczupu

Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę tartą i pietruszkę. Wyrabiamy mięso. Robimy małe kulki i obtaczamy w mące. Wrzucamy do mocno osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną. Pulpeciki gotujemy 2-3 min i wyciągamy łyżką cedzakową.
Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do garnka razem z pozostałymi składnikami. Gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do miski i wkładamy mięsne pulpeciki.


Po dwóch dniach są idealne.

wtorek, 23 października 2012

Ciasteczka czekoladowe

Szukam dobrych przepisów i sama sprawdzam czy są warte marnowania składników, czasu i nadziei. Tak samo myślałam o tym jak wyszukiwałam przepisów na ciastka czekoladowe. Znalazłam ich mnóstwo. Wybrałam kilka, połączyłam i mocno zmodyfikowałam.
I ten moment, gdy wyciągam ciastka z piekarnika i czekam kilka minut, aż ostygną, choć to trudno wytrzymać. Ale udało się... są... moje wymarzone mocno czekoladowe ciasteczka. Pyszne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku ciągnące. Co najlepsze, na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze. (Choć trudno było się powstrzymać przed zjedzeniem w pierwszy dzień).

Składniki: (z podanych składników będzie ok 35 ciastek)
  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100g)
  • 10 szt orzechów włoskich lub 20szt laskowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
Sposób przygotowania:

Masło miksować mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać cukier i jajko. Całość połączyć, następnie wrzucić mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki, a orzechy włoskie rozbić w moździerzu na drobno. (Orzech laskowe uprażyć w piekarniku, oddzielając od łusek i zmiażdżyć w moździerzu.) Czekoladę, orzechy i płatki owsiane dodać do ciasta. Mieszać, aż do połączenia składników. Ciasto jest bardzo gęste, właściwie jest to zbita masa. Wykładać niewielkie porcje wielkości małych orzechów włoskich na papier do pieczenia, zostawiając odstępy. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C na ok 10-12 min. Stale uważać, aby się nie przypaliły od spodu, bo będą gorzkie. Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, delikatnie podważać nożem i wykładać na talerz. Po chwili twardnieją.   




Kawałki czekolady mlecznej ładnie zdobią ciastka, ale się nie roztapiają. Czekolada gorzka robi się płynna i nadaje pożądany,  mocny smak. Płatki sprawiają, że ciastka są delikatniejsze.

poniedziałek, 22 października 2012

Sorbet gruszkowy

Gruszki to pyszny, słodki owoc o grudkowatej konsystencji. Idealny do kompotu, pasuje do deseru, jak i do mięs. Ten rok był bardzo łaskawy dla owoców. Gruszek było dużo, jednocześnie były dorodne i soczyste. U  mnie w zamrażarce pozostał jeszcze pyszny sorbet. Gruszki są idealne do tego deseru. 




Składniki:
  • 1/2 kg miękkich gruszek
  • 1/3 szkl wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cukru wanilinowego  

Obrać gruszki i usunąć pestki. Z cukru i wody przygotować syrop. Syrop zagotować i wrzucić pokrojone gruszki. Dodać szczyptę cukru wanilinowego. Całość zmiksować i przelać do pudełka po lodach. Wstawić do zamrażalnika i co jakiś czas (ok 30 minut), gdy sorbet zacznie twardnieć przy brzegach pudełka, wymieszać. Czynność powtarzać. Po jakimś czasie sorbet będzie bardzo twardy, więc trzeba trochę go roztopić i ponownie wymieszać. 
Przepis pochodzi z gazetki "Biedronka".

poniedziałek, 15 października 2012

Kurczak pikantno-łagodny i sos kurkowy

Obiad całkiem dobry na niedziele. Tradycyjnie ziemniaki, które były po ugotowaniu lekko podsmażone ze słodką papryką i pieprzem ziołowym. Pierś z kurczaka na wierzchu czerwona i pikantna, a w środku soczysta i pietruszkowa. Aromatyczne kurki skąpane w śmietanie świetnie łączą całość i czynią z obiadu pyszną ucztę.  

Składniki:
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 30 dag świeżych kurek
  • 1/2 szk śmietany 18% do sosów 
  • 1/2 szk jogurtu naturalnego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • pierz ziołowy
  • natka pietruszki
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • masło do smażenia
  • margaryna do smażenia
  • olej do smażenia 
  • ziemniaki
Piersi z kurczaka dzielimy na 3 plastry, lekko rozbijamy i z jednej strony solimy, posypujemy pierzem i ostra papryką.


Z drugiej strony solimy, smarujemy jogurtem naturalnym i posypujemy świeżą pietruszką.


Składamy na na pół.


Smażymy na oleju na małym gazie.


Kurki delikatnie myjemy i drobno kroimy.


Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Do cebuli dodajemy pokrojone kurki i smażymy. Gdy odparuje płyn dodać ok 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 20 min stale kontrolując stan płynu.

  
Do grzybów dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Dolewamy odrobinę wody, aby powstał sos. Na końcu solimy i pieprzymy.

Ziemniaki gotujemy ok 15 min, a następnie obsmażamy na maśle i margarynie ok 5 min ze wszystkich stron. Na koniec smażenia posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką.


czwartek, 11 października 2012

Krem brokułowy

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa-krem. Bardzo sycąca, zawierająca dużo błonnika. No i zielona. Cieszy oko wyglądem i portfel, bo teraz brokuły są naprawdę tanie. Reszta składników zresztą też.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 litry bulionu
  •  sól, pieprz
  • śmietana
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cukru


Brokuły dzielimy na małe różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy i wrzucamy do bulionu. Aby zupa była zielona należy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej  i 1/2 łyżeczki cukru. Dodajemy pokrojoną cebulę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy śmietaną.


Można podawać z grzankami, paluchami serowymi lub groszkiem ptysiowym.

środa, 10 października 2012

Makaron z warzywami

Bardzo lubię ten makaron. Jest to niemiecki makaron jajeczny. Można go kupić w sklepach z zachodnimi produktami. Pasuje zarówno do sosów śmietanowych jak i do polskiego rosołu. 

 
Przedstawiam  dzisiaj potrawę z użyciem właśnie tego makaronu i warzywa, które w zależności od upodobania można dodać lub odrzucić. Zazwyczaj robię to danie jak zostają mi warzywa, albo specjalnie je odkładam. Składniki dla 2 osób.

Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu niemieckiego 
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka różyczek brokuł 
  • ok 5 strąków fasoli zielonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
  • szczypta soli, pieprz czarnego i ostrej papryki do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 7-8 min i odsączamy. Musi dobrze wyschnąć. Marchew kroimy w paski, fasole w 2 cm kawałki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 2 min, pod koniec gotowania wrzucamy brokuły i paprykę razem wszystko gotujemy jeszcze 1 min. Warzywa muszą być twarde. Odsączamy wodę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i kukurydzę z puszki. Warzywa muszą nabrać miejscami delikatnego złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę, a po chwili ugotowany makaron. Smażymy wszystko razem. Na końcu całość obficie przyprawiamy ziołami, pieprzem i ostrą papryką. 
Podajemy gorące.
Można dodać czerwoną fasolę, pieczarki, albo zielony groszek. 




niedziela, 7 października 2012

Racuchy

Jesień pełną parą. Liście zmieniają kolory, owoce i warzywa są gotowe do zbiorów. Sezon na jabłka trwa. Więc staram się wykorzystywać te owoce jak tylko mogę. Robię sok, racuchy, mus, no i służy jako inspiracja i dekoracja w moim design.


Dzisiaj przepis na racuchy z "Kuchni polskiej". Ilość na 4-5 os. Dodałam 50% więcej składników i do ciasta wkroiłam jabłka. 

Składniki:

Zaczyn
  •  3 dag drożdży 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
Ciasto
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • zaczyn
  • szczypta soli

Jabłka, olej do smażenia, cukier puder do posypania, można podawać z jogurtem naturalnym.

Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto robimy ucierając jajka z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, szczyptę soli. Wyrabiamy (tłoczymy powietrze) drewnianą łyżką, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być gęste. Właściwie można już takie ciasto po wyrośnięciu usmażyć, ale ja dodaje pokrojone w małe plasterki, obrane jabłka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Smażymy rozłożone na na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.


Posypujemy cukrem pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.

UWAGA!!! Jeśli drożdże nie chcą wyrosnąć to znaczy, że są stare i trzeba kupić nowe.

sobota, 6 października 2012

Co na kanapkę?

Czasami tak jest, że ma się ochotę na coś innego na kanapce niż dżem, ser, szynka czy pomidor. Dzisiaj pokazuje dwie rzeczy, które zagościły u mnie na jakiś czas.
Pierwsza bywa u mnie od czasu do czasu, to sucha kiełbasa polska prosto od małego rzeźnika. Suszy się pod sufitem. A jemy ją (czyt. żujemy) pokrojoną w cienkie plasterki


IMG_0028.jpg

Pastella z Lisnera o smaku suszonych pomidorów. Nowość w mojej lodówce. Pyszny dodatek do kanapek. Mocno przyprawiony o smaku delikatnie słodko-kwaśnym. Jest to pasta dość tłusta. Z tej serii można jeszcze spotkać:
  • Pastella śródziemnomorska z twarogiem i mozarellą
  • Pastella śródziemnomorska z twarogiem i pesto
  • Pastella śródziemnomorska z oliwkami
  • Pastella śródziemnomorska z papryką
  • Pastella śródziemnomorska z żółtego sera z bazylią
Dostępna w Piotrze i Pawle.


IMG_0104.jpg

wtorek, 2 października 2012

Modra na ciepło

Czyli czerwona kapusta gotowana. Słodko-kwaśny dodatek do obiadu. Ten sam przepis stosuję do kapusty białej. Można dodać jabłko, łyżkę smalcu zamiast oleju, liście laurowe i ziele angielskie. Robię jednak prostszą, łagodniejszą wersję. 

Składniki:
  • 1/2 młodej kapusty
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła


Kapustę drobno szatkujemy, wycinając biały głąb. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut. Odlewamy wodę, do garnka wlewamy olej i ocet, wkładamy masło, dosypujemy cukier, sól i pieprz. Smak trzeba wyczuć. To jest chyba najtrudniejsze, musi być słodko-kwaśny. Odpowiednio słony i pieprzny. Podawać gorące.

Sok pomidorowy

Sezon na pomidory dobiega końca. Prawdopodobnie już zrywam ostatnie pomidory tego roku.
Na kolację proponuję "sałatkę w szklance" bardzo lekko i zdrowo. Pyszny sok pomidorowy z własnych, niepryskanych pomidorów i bazylii. Orzeźwiający i bardzo sycący.

Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • pęczek bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz 

Pomidory sparzyć, obrać, wyciąć zielone oczka. Wszystko razem wrzucić do blendera i zmiksować.
Pić lekko schłodzony.