wtorek, 29 stycznia 2013

Krokiety

To taki sposób na obiad lub kolację, do którego trzeba się wcześniej przygotować. Wydaje się, że jest szybki, a jednak zajmuje trochę czasu. Krokiety zawsze można zrobić na zapas, zamrozić i przed podaniem odgrzać.
Kilka ważnych wskazówek. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, albo nawet bez tłuszczu. Muszą być cienkie, a ciasto bardziej posolone, niż na tradycyjne naleśniki. Farsz powinien być dobrze przyprawiony i nie powinniśmy go żałować. 

Składniki:

(naleśniki)
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej 
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczka soli  
(farsz)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego - wieprzowego 
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • zielona pietruszka
dodatkowo
  • olej do smażenia
  • jajka do panierki
  • panierka firmy Cykoria lub bułka tarta
Usmażyć naleśniki


Cebulę zeszklić na maśle. Pieczarki umyć, pokroić na drobno i  dodać do cebuli.  Dusić tak długo, aż woda z pieczarek odparuje. Na osobnej patelni usmażyć na oleju mięso, solidnie przyprawić i dodać pietruszkę. Dodać do pieczarek i cebuli.


Na naleśniki nakładać ok 3-4 łyżki farszu, zawijać, tak aby boki chowały się do środka. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć najpierw na mocniejszym ogniu, a po chwili zmniejszyć gaz, i zrumienić ze wszystkich stron. 


Można podawać z surówką, sosem czosnkowymi lub innym.


Uwaga!!! Panierka firmy Cykoria jest dostępna np: w PoloMarkecie. Ma ładny kolor, zapobiega nadmiernemu wsiąkaniu tłuszczu do potrawy i nie ma żadnych przypraw.

niedziela, 20 stycznia 2013

Baileys

Uwielbiam ten likier. Idealny gdy brakuje w domu słodkości, dobry na babskie spotkanie, albo prezent. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do mrożonej kawy w upalne dni. Ten oryginalny ze sklepu jest dość drogi, więc warto zrobić go samemu. Ten dzisiejszy będzie specjalnie na Dzień Babci.

Składniki:
  • 1 szkl whisky 
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • 1 puszka mleka słodzonego/ krówka - już ugotowanego.
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • odrobina mleka
  • szczypta cukru wanilinowego

Śmietankę połączyć z ugotowanym, słodzonym mlekiem, dodać whisky i wymieszać mikserem. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej połączyć z odrobiną mleka, dodać do powstałej masy. Wsypać cukier wanilinowy mieszać, aż likier będzie gładki i jednolity. Wlać do butelek i pozostawić na 2-3 dni.
 


poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zupa ziemniaczana

Na zimowe, mroźne dni idealna, rozgrzewająca zupa. Sycąca, mocno przyprawiona, prosta do przygotowania, dość tania, no i niestety do zdrowych nie należy. Ziemniaki sprawiają, że całość pięknie gęstnieje, a wkładka w postaci wędzonego boczku dodaje intensywnego smaku, całość skąpana w śmietanie.  

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego 
  • 2,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • śmietana do zup


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć, pod koniec dodać poszatkowaną cebulę. Wrzucić do garnka z ziemniakami. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, majeranek, mocno przyprawić pieprzem, posypać ostrą papryką i posolić. Gotować ok 1 h. Na koniec wlać śmietanę.

Uwaga: Można do zupy oprócz boczku dodać też pokrojoną kiełbasę.

sobota, 12 stycznia 2013

Sałatka z winogronem i selerem naciowym

Przepyszna sałatka. Jadłam ją przed Świętami i już od tego czasu robiłam trzy razy. Do tanich nie należy, lecz w smaku jest obłędna i nie znam nikogo komu by nie smakowała. Połączenie słodyczy winogron z gorzkim smakiem selera naciowego i orzechów włoskich idealnie współgra. Do tego trochę konkretu w postaci kawałków kurczaka, a wszystko skąpane w jogurcie i majonezie.

Składniki:
  • 400 g ciemnych winogron
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 1/2 opakowania selera naciowego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz.



Kurczaka pokroić na drobno i usmażyć na oleju, na wolnym ogniu. Posolić i popieprzyć. Winogrona umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Seler naciowy i orzechy pokroić. Wszystko razem połączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Przepis od Pani Ewy z Pleszewa.    

czwartek, 10 stycznia 2013

Kurczak na obiad

Kurczak w trzech wersjach do wyboru. Tradycyjne nogi z piekarnika z chrupiącą skórką, piersi na ostro z miodem i na łagodnie z jogurtem. Do tego tylko lekka sałata ze sosem i obiad gotowy. Tylko czy nie jestem zbyt dobra? Tyle wariantów smakowych...

Nogi od kurczaka dzień wcześniej posolić, popieprzyć, dodać ostrej papryki, pieprzu ziołowego i sporo majeranku. Polać olejem i odstawić w chłodne miejsce. Piec w piekarniku z dodatkiem margaryny w tem 200'C ok 80 min w zależności od wielkości kawałków kurczaka. Po połowie czasu obrócić na drugą stronę, po 15 min z powrotem na stronę ze skórką, aby jaką przypiec. Polewać od czasu do czasu powstałym tłuszczem.


 

Piersi z kurczaka pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć, obficie posypać ostrą papryką i dodać 1 łyżeczkę miodu. Podczas smażenia uważać, aby się mięso nie przypaliło.


Druga wersja z jogurtem i zieloną pietruszką. Kawałki kurczaka posolić, popieprzyć, dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego i natkę pietruszki.


Mix sałat z rukolą z sosem: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i odrobina cukru.


piątek, 4 stycznia 2013

Prezenty do kuchni

Dzisiaj trochę inny wpis niż zwykle. Nie będzie przepisów tylko moje prezenty, które otrzymałam na urodziny i pod choinkę. Ze wszystkich jestem bardzo zadowolona. Cieszą oko, na pewno się przydadzą nie tylko do zdjęć, ale jako naczynia codziennego użytku.  
Cudeńko. Posrebrzane szczypce do ciasta. Bardzo mi się podobają i są ozdobą stołu. Nawet zwykły drożdżowy nakładany nimi staje się wykwintnym ciastem. Prezentują się okazale.


Na Święta dostałam uroczą miseczkę, bambusową podkładkę pod gorące naczynia i ciemny, podłuż talerz, o którego bardzo prosiłam. Mam nadzieję, że jedzenie będzie na nim ładnie wyglądało. 


środa, 2 stycznia 2013

Rybka lubi pływać

Żeby ryba po Wigilii się nie zmarnowała, trafiła do zalewy octowej. Oprócz tradycyjnych filetów z dorsza, trafiły też spore kawałki karpia w standardowej panierce i w orzechach nerkowca. Ości pod wpływem zalewy skruszeją.

Składniki na zalewę:
  • 2 cebule
  • 3/4 szkl octu
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki keczupu

Cebulę pokroić w piórka, włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami. Doprowadzić do wrzenia.. Gorącą zalewą zalać rybę. 


Po ok trzech dniach jest gotowa do wyłowienia.