niedziela, 30 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Takie ciasto chciałam już dawno upiec. Ale bałam się, że wyjdzie zakalec, że owoce puszczą dużo soku i wyjdzie papka. Kupiłam małą blachę do pieczenia, wtedy wiadomo, jak coś nie wyjdzie mniej nam szkoda wyrzucić. Znalazłam niezły przepis i postanowiłam upiec ciacho. Udało się. Wyszło tak jak chciałam. Lekkie, ładnie wyrosło, nie za słodkie, z sezonowym owocem - truskawką. Jeszcze nie raz je upiekę, myślę, że nadadzą się też jagody, borówki, porzeczka, albo jabłko.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 140 ml oleju
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 450 g maki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • truskawki
 
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać startą skórkę z cytryny (na drugi raz ograniczę skórkę, albo wcale jej nie dodam). W osobnym naczyniu rozmieszać jajka, cukier puder, sok z cytryny i olej. Dodać jogurt. Wsypać do mieszanki sypkie składniki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na blachę (24x28cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, położyć na wierzch umyte i przecięte na pół truskawki przecięciem do góry. Piec 60 min w tem 180'C. Cały czas kontrolować wierz, aby się za bardzo nie przypiekł. Jest gotowe jeśli patyczek po włożeniu do ciasta będzie suchy.
Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. 


Przepis pochodzi od: Słodkie Fantazje

niedziela, 23 czerwca 2013

Cytrynowe orzeźwienie - czyli wariacje piankowe z ciepłymi lodami

Na upalne dni delikatny placek o smaku cytrynowym, z dodatkiem ciepłych lodów. Bez pieczenia. Lekki, orzeźwiający ze słodkim wnętrzem.

 
Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkopty
  • 1 opakowanie ciepłych lodów 
  • 4 galaretki cytrynowe 
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 40 dag serka waniliowego

Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć folią, albo folią aluminiową. Spód wyłożyć biszkoptami, umoczonymi delikatnie w wodzie z cukrem. Nie za mocno, aby nie były zbyt miękkie. Na biszkopty kłaść przekrojone na pół ciepłe lody czekoladą do góry. (Moje lody były kupione w Biedronce, ale można je też spotkać w Lidlu - nawet jeszcze mniejsze, albo sklepach z produktami niemieckimi.) 2 galaretki przygotować w 1 i 1/2 szkl wody, pozostawić, aż będzie na wpół stęgnięta. Dodać do ubitej śmietany. Wymieszać, na koniec dodać serek waniliowy, wymieszać. Wylać na blachę. Pozostałe 2 galaretki przygotować w 2 szkl wody pozostawić, aż trochę stężeją i wylać na wierzch. Włożyć do chłodnego miejsca.

 



Uwaga: Lepiej przeciąć lody, bo za wysoki placek przewraca się. Najlepiej wybrać galaretkę cytrynową, najbardziej pasuje do słodkich lodów.