środa, 25 września 2013

Tarta z gruszkami

Sezon na gruszki się rozpoczyna. Uwielbiam te wdzięczne owoce, ich orzeźwiający, słodki smak. Dzisiaj znowu tarta, bo jest prosta i szybka do wykonania. Połączenie gruszek, bananów i kremu śmietankowego z kruchym ciastem przypomina mi letnie dni.

Składniki:
ciasto
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
krem
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szkl śmietanki 30 %
dodatkowo:
  • 1 duża gruszka
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
 
Mąkę, chłodne masło, żółtka, sól i cukier połączyć w jednolite ciasto i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 1/2 h. Rozgrzać piekarnik do 190'C. Ciastem wykładać równomiernie formę do tarty i nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.   

Serek wymieszać z cukrami, dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać. 

Na ciasto położyć pokrojone w plasterki banany, delikatnie rozprowadzić krem. Obrać gruszkę, pokroić w cienkie plastry i udekorować ciasto. Wierzch posmarować żelatyną przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki na ok 2 h.

niedziela, 15 września 2013

Ciastka czekoladowe z dodatkiem malin

Moje ciastka czekoladowe przeszły lekką, letnią metamorfozę i otrzymały odrobinę owoców. Maliny świetnie się spisały, przełamały słodkość czekolady i dały dodatkowo ładnego koloru. Upiekłam je wczoraj na festyn parafialny, spakowałam po cztery sztuki i zawiozłam, mam nadzieję, że będą smakowały. 

Składniki: (z podanych składników będzie ok 35 ciastek)
  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100g)
  • 10 szt orzechów włoskich lub 20 szt laskowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 10 malin 
Sposób przygotowania:

Masło miksować mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać cukier i jajko. Całość połączyć, następnie wrzucić mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki, a orzechy włoskie rozbić w moździerzu na drobno. (Orzech laskowe uprażyć w piekarniku, oddzielając od łusek i zmiażdżyć w moździerzu.) Czekoladę, orzechy i płatki owsiane dodać do ciasta, na koniec dodać maliny. Mieszać, aż do połączenia składników, najwygodniej ręką. Ciasto jest bardzo gęste, właściwie jest to zbita masa. Wykładać niewielkie porcje wielkości małych orzechów włoskich na papier do pieczenia, zostawiając odstępy. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C na ok 10-12 min. Stale uważać, aby się nie przypaliły od spodu, bo będą gorzkie. Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, odczekać kilka minut i delikatnie podważać nożem, wykładać na talerz. Po chwili twardnieją.    



czwartek, 12 września 2013

Ogórki w zalewie curry

Czas na ogórki już za nami. Trochę się spóźniłam, ale przepis jak tu będzie to już nie ucieknie. Tradycyjne ogórki już mi się znudziły. Kwaszone to tylko małosolne w mlostku (gwara wlkp - kamienny garnek) pod kamieniem, ale one szybko mijają. Konserwowe leżą na półce już kilka lat i nikt ich nie chce jeść, a te w plasterkach z ostrą papryką przejadły się wszystkim. W tej zalewie robiłam pierwszy raz, słodko-kwaśna, z wyraźną nutą curry. Idealne na kanapkę, albo dodatek do obiadu lub sosu.

Składniki:
  • 1,5 kg ogórków
  • 2 cebule
  • 1 l wody
  • 1,5 szkl cukru
  • 1,5 szkl octu 
  • 2,5 łyżki soli 
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • listki selera
  • ziarna gorczycy

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać, pokroić wzdłuż, jeśli mają dużo nasion to wyciąć je, posolić 1 łyżką soli i odstawić na kilka godzin. Odlać z nich wodę. Przygotować zalewę: wodę, ocet, sól, cukier, przyprawę curry zagotować  i ostudzić. Wkładać ogórki do słoików, razem z cebulą, liśćmi selera, gorczycą, zalać zalewą. Zagotować 5 min.