wtorek, 22 lipca 2014

Cukinia faszerowana

Specjalnie dla mnie wyhodowane cukinie dzisiaj zostały na faszerowane i zjedzone. Nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Zazwyczaj cukinia gościła u mnie jako dodatek do leczo, albo grillowana.  




Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1/2 woreczka ryżu
  • 5 pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • kilka plastrów żółtego sera
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
Cukinie umyć przekroić wzdłuż, wyciągnąć łyżką pestki, odciąć końcówki, posolić i popieprzyć. Mięso mielone usmażyć na oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką. Pomidory sparzyć, obrać, wyciągnąć pestki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać ugotowany ryż. Wszystko połączyć i razem dusić kilka minut. Nałożyć farsz na cukinie, położyć plastry żółtego sera, posypać połową natki pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180' na 30 min. Przykryć po 15 minutach papierem do pieczenia, aby ser za bardzo się nie przypiekł. Podawać cukinię posypaną resztą pietruszki.