niedziela, 28 grudnia 2014

Koktajl

Po świątecznym objadaniu przyda się coś lekkiego i owocowego. Szybki koktajl na bazie jogurtu naturalnego z dodatkami.

Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 banany
  • 1 kiwi
  • 1/2 grapefruita
  • łyżeczka płatków owsianych
  • natka pietruszki
Wrzucić wszystko do blendera, 1 min i gotowe.







środa, 24 grudnia 2014

Zupa rybna z rybnymi pulpecikami

Nie barszcz z uszkami, nie grzybowa ale rybna od zawsze jest na moim stole wigilijny. Podawana z delikatnymi pulpecikami rybnymi. Jest to moje ulubione dane. 

Składniki:
(wywar)
  • 2 głowy i korpusy od karpi
  • 4 l wody
  • 3 marchwie
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • śmietana 30%

(pulpeciki)
  • mięso z ugotowanych ryb
  • 1/2 bułki
  • 1 jajko 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek 
  • mąka

Głowy i korpusy ryb wrzucamy do zimnej wody, dodajemy warzywa takie jak na rosół, doprawiamy, solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Gotujemy na na wolnym ogniu ok 1,5 h. 
Obieramy mięso, które gotowało się, mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Formujemy kulki i obtaczamy w mące.Gdyby masa byłą zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Gotujemy w wywarze na bardzo wolnym ogniu kilka minut, Uważając żeby się nie rozpadły. Na zakończenie dolewamy śmietanę. 



sobota, 13 grudnia 2014

Burgery

Wbrew pozorom to nie taka prosta sprawa zrobić samemu hamburgery. Można kupić półprodukty, ale to nie to samo. Chciałam, żeby były od początku do końca zrobione przeze mnie. Tak więc upiekłam bułki, zrobiłam karmelizowaną cebulkę i przygotowałam mieloną wołowinę. Zajmuje to sporo czasu, bałaganu w kuchni, ale satysfakcja jest wielka, a burgery bardzo sycące.

Skadniki:
(bułki)
2 szkl mąki pszennej
170 ml ciepłej wody
100 g mleka w proszku
2 łyżki masła
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
20 g drożdży
1 łyżka mleka
1 jajko

Mleko w proszku wymieszać z wodą cukrem, roztopionym masłem i drożdzami (odstawić do wyrośnięcia). Przesiać mąkę do miski, dodać jajko i sól, dodać zaczyn, zagnieść. Odstawić  w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośniecia, zagnieść. Uformować 8 bułek, ponownie odstawić na jakiś czas  do wyrośniecia. Posmarować mlekiem (można posypać sezamem, albo mąką razową), piec w tem 200'C przez 15 min.

Składniki:
(cebulka karmelizowana)
2 łyżki oleju
5 cebul
sól i pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, smażyć na małym ogniu przez 20-30 min, mieszając, aż cebula się zeszkli i zmniejszy swoją objętość. Posolić, popieprzyć, smażyć jeszcze jakiś czas aż zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Dodać ocet winny i balsamiczny, smażyć przez następne 5 -10min, aż cały płyn odparuje, dodać cukier i smażyć dalej przez 2-3 min. 

Składniki:
(mięso)
1/2 kg miesa wołowego
sól 
pieprz

Zmielić mięso na dużych oczkach, dodac sól i pieprz, delikatnie połączyć składniki. Formować hamburgery zwilżonymi wodą dłońmi. Nie należy zbytnio mięsa "męczyć" ugniataniem. Smażyć z obu stron  na niewielkim ogniu.

Składniki:
(sos)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżka jogurtu naturalnego 
sól, pieprz 
szczypta cukru  

(pozostałe dodatki)
ser żółty
cebula czerwona
ogórki kiszone
pomidor
mix sałat