sobota, 24 stycznia 2015

Guacamole

Wydaje mi się, że ostatnio widzę wiele przepisów na dania z awokado. Albo jest sezon, albo ten owoc stał się modny. Szybkie guacamole to dobry dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 małej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól i pieprz


Obrać awokado, wyciągnąć pestkę, rozgnieść czosnek, dodać sok z cytryny, sól, pieprz do smaku, rozdrobnić blenderem. Dodać pokrojoną na drobno cebule i papryczkę. Wymieszać. 


piątek, 23 stycznia 2015

Sałata z awokado i mozzarellą

Lekka sałata z treściwym awokado i wcale nielekką mozzarellą. 

Składniki:
  • mix sałat z roszponką
  • mozzarella
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pieprz i sól


Sos:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego


Sałatę posolić i popieprzyć dodać pokrojoną mozzarellę, cebulę i awokado. 
Polać sosem. Podawać od razu po przygotowaniu.