czwartek, 26 lutego 2015

Wafle z kremem

Proste, słodkie i bez pieczenia. Smak przypomina mi coś, ale nie wiem co. Pewnie to za sprawą mleka w proszku połączonego z ogromną ilością masła. 
Składniki:
  • 300 g mleka w proszku
  • 400 g miękkiego masła
  • 140 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kakao 
  • garść uprażonych orzechów laskowych
  • wafle kwadratowe
Mleko podgrzać, dodać cukier, mieszać tak długo, aż się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie wlewać do niego po trochu mleko połączone z cukrem. Gdy masa będzie gładka dodawać stopniowo mleko w proszku i zmiksować na gładki krem. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i uprażone oraz rozdrobnione orzechy laskowe. 
Pierwszy wafel położyć na tackę posmarować połową kakaowej masy, położyć wafel, docisnąć, wyłożyć cały biały krem, położyć wafel, dodać resztę kakaowej masy i położyć wafel, równomiernie docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 
Pokroić na części. Wafle najlepiej smakują schłodzone z gorzką herbatą lub kawą. 




Inspiracja: najsmaczniejsze.pl

niedziela, 8 lutego 2015

Dorsz na musie pomarańczowo-cytrynowym

Polędwica z dorsza jest bardzo delikatna, ułożyłam ją na musie pomarańczowo-cytrynowym. Podałam z kaszą pęczak i zieloną fasolką szparagową. Wszystko dobrze się komponuje.  

Składniki:
  • polędwiczki z dorsza
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • skórka z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • 1,5 szkl kaszy pęczak
  • 1 szkl mrożonej fasolki szparagowej 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki śmietany 
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania ryby
Dorsza posolić i popieprzyć, odstawić na ok 1/2 h. Kaszę ugotować według przepisu, Fasolkę wrzucić do zimnej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia gotować 5 min. (Użyłam mrożonej fasolki, bo jest zima, ale młoda, świeża będzie równie dobra). Rybę obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć 2 min z każdej strony, aż delikatnie się zezłości.Ugotowaną  fasolkę odcedzić i wrzucić do odcedzonej kaszy. Na małej patelni rozgrzać masło, połączyć z mąką, dodać 1/2 szkl wody i śmietanę. Połączyć z fasolą i kaszą. Sok z pomarańczy i cytryny podgrzać w garnku dodać skórkę, odrobinę posolić, dodać rozrobioną łyżeczkę żelatyny z odrobiną wody. Ubijać trzepaczką lub mikserem, schłodzić. 
Talerz posmarować odrobiną musu, ułożyć rybę i kaszę z fasolką.