Proste, słodkie i bez pieczenia. Smak przypomina mi coś, ale nie wiem co. Pewnie to za sprawą mleka w proszku połączonego z ogromną ilością masła.
Składniki:
- 300 g mleka w proszku
- 400 g miękkiego masła
- 140 ml mleka
- 120 g cukru
- 2 łyżki kakao
- garść uprażonych orzechów laskowych
- wafle kwadratowe
Mleko podgrzać, dodać cukier, mieszać tak długo, aż się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, następnie wlewać do niego po trochu mleko połączone z cukrem. Gdy masa będzie gładka dodawać stopniowo mleko w proszku i zmiksować na gładki krem. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i uprażone oraz rozdrobnione orzechy laskowe.
Pierwszy wafel położyć na tackę posmarować połową kakaowej masy, położyć wafel, docisnąć, wyłożyć cały biały krem, położyć wafel, dodać resztę kakaowej masy i położyć wafel, równomiernie docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pokroić na części. Wafle najlepiej smakują schłodzone z gorzką herbatą lub kawą.
Inspiracja: najsmaczniejsze.pl