środa, 22 kwietnia 2015

Makaron ze szpinakiem

A tak naprawdę oprócz szpinaku w sosie bogactwo smaków: kurczak, suszone pomidory, cebula, czosnek, ziarna dyni.

Składniki:

  • średnia miseczka szpinaku
  • jedna pierś z kurczaka, 
  • 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka nasion dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
  • makaron
Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki usmażyć, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, suszone pomidory pokrojone na małe kawałki i drobno pokrojony czosnek. Posolić i popieprzyć.  Szpinak umyć, osuszyć, podzielić w palcach na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię. Podsmażać aż szpinak połączy się z mięsem. Na koniec powoli wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Podawać z makaronem do spaghetti. Posypać parmezanem.