środa, 23 grudnia 2015

Tort makowo-ananasowy

Jeśli znudził Ci się zwykły makowiec to idealny będzie ten przepis na pyszny tort makowo-ananasowy. Nie jest ciężki, a połączenie ananasa daje orzeźwienie.  

Składniki:

ciasto
  • 40 dag maku
  • ok 2 i 1/2 szkl mleka
  • 8 jaj
  • 45dag cukru
  • 2-3 krople olejku migdałowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl pokrojonych bakalii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


krem
  • 25 dag masła
  • ok 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 20 ml spirytusu
  • 3 krążki ananasa
  • syrop ananasowy 
  • orzechy włoskie do dekoracji tortu

Przygotowanie ciasta:
Mak zalać wodą, zamieszać, aby zanieczyszczenia wypłynęły na wierzch, wodę odlać, a mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 30 min, odcedzić zemleć 2 razy. Jaja umyć, sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem migdałowym. Do utartej masy dodawać powoli proszek do pieczenia i po łyżce masy makowej, Wymieszać, Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy żółtkowo-makowej, dodać bakalie wymieszane z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Przełożyć połowę ciasta do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180'C 50- 60 min, następnie upiec drugą część. 

Przygotowanie masy:
Utrzeć masło. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i wlać 1/2 szkl mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Odstawić z ognia, wlewać do mleka masę żółtkową powoli i ciągle intensywnie mieszając. Ponownie wstawić na mały ogień i mieszać, żeby się masa nie przypaliła. Odstawić z ognia i ochłodzić mieszając Do utartego masła dodawać po jednej łyżce powstałego chłodnego budyniu, cały czas ucierając. Gdy masa będzie puszysta, wlać alkohol, dodawać pokrojone w drobną kostkę krążki ananasa i odrobinę syropu z ananasów. Krążki makowe przełożyć kremem ananasowym, posmarować bok i udekorować wierzch. Na koniec posypać tort orzechami włoskimi. 



Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska".

niedziela, 6 grudnia 2015

Pieczone jabłko z karmelem

Gdy chodziłam do przedszkola takie jabłka mnie przerażały. Myślałam, że są zgniłe. Wyrosłam z tego i zrobiłam własne jabłka, wypełnione po brzegi zdrowym nadzieniem dodatkowo skąpane w delikatnie słonym karmelu. 



Składniki:
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka rozdrobnionych pestek dyni
  • 2 łyżki miodu


Jabłka umyć, obciąć górę jabłka, wyciąć w środku otwory. Patelnię rozgrzać, uprażyć pestki dyni, orzechy, płatki owsiane i migdały, na koniec dodać miód i wszystko połączyć Wypełnić środek jabłka masą przykryć drugą częścią jabłka. Owoce położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180'C aż jabłka będą miękkie. Powstały sok z pieczenia wlać z powrotem do wnętrza jabłek. Można podać je z sosem karmelowym. 


Składniki na karmel:
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szkl wody
  • 8 łyżek śmietanki 30% 
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Na małą patelnie wsypać równomiernie cukier, podgrzewać, aż cały się roztopi i zacznie brązowieć. Wlać wodę i energicznie mieszać, aż cukier się rozpuści, gotować jeszcze przez chwilę. Wlać śmietankę i gotować 5 min. Dodać masło i sól. Wymieszać, aż sól się rozpuści. Gdy trochę ostygnie polać gotowe jabłka. 


sobota, 5 grudnia 2015

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Piękny kolor, mocny aromat imbiru i chrupkość migdałów.

Składniki:
  • kawałek dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek imbiru
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
Roztopić masło wrzucić pokrojoną cebulkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Dusić wszystko, od czasu do czas mieszając, żeby nie przypalić. Na koniec dodać dwa ząbki czosnku. Zalać wszystko 1,5 l wody i gotować ok 15 min. Przyprawić startym imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozdrobnić dokładnie blenderem na gładką masę. Posypać uprażonymi płatkami migdałów.