wtorek, 2 lipca 2013

Naleśniki z truskawkam

Kiedyś nie lubiłam naleśników. Moja mama robiła za grube i ociekające tłuszczem. Później smażeniem zajął się mój brat, który zawsze robił je na imprezach, ale stracił cierpliwość. A teraz robię je ja. 
Sezon na truskawki szybko się kończy, więc trzeba jeszcze je wykorzystać. Przepisów na naleśniki jest naprawdę sporo, ja robię raczej tradycyjnie.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szk mleka
  • 1/2 szk wody mineralnej gazowanej
  • ok 3/4 szk mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oleju 
  • truskawki
  • cukier     
  • jogurt naturalny 
Pomieszać jajka z wodą i mlekiem, dodać szczyptę soli i olej, na koniec wsypać mąkę, jeśli jest jej  za mało, tzn ciasto jest zbyt lejące dodać jeszcze mąki. Odstawić ciasto na 1/2 h. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni (ja używam dużej, teflonowej) .Smażyć z obu stron.
Na gorące naleśniki kłaść truskawki, posypać cukrem, polać jogurtem naturalnym, zawinąć, a na wierz polać zmiksowanymi truskawkami z cukrem. Udekorować bitą śmietaną i owocami.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz