Ten ciekawy sposób na pieczone ciasto poznałam wiele lat temu, ale dopiero w tym roku wypróbowałam. Wcześniej jadłam ciasto drożdżowe pieczone w ognisku. Zachwycające w swojej prostocie, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Gdy pieczę się w ognisku, jest to dodatkowa zabawa.
Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce "Kuchnia polska"
Składniki:
zaczyn
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki mąki
- 75 dag mąki
- 1/2 szk mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 7 dag masła
- zaczyn
Zaczyn
przygotować z ciepłego mleka i reszty składników, które należy dobrze
połączyć. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto.
Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn, mleko pomieszane z jajkami. Wyrabiać,
na koniec dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać ręką. Trzeba wyczuć, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję i nie będzie spływać z patyka. Odstawić
do wyrośnięcia. Kiedy używamy patyczków od szaszłyków najlepiej wziąć 3
jednocześnie, owinąć folią aluminiową do połowy i na to nawijać nie za
grubo ciasto. Jeśli przygotowujemy ciasto w ognisku używamy kijów do kiełbasek owiniętych folią aluminiową. Piec na grillu lub w ognisku przy żarze ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Pomysł od Agnieszki C.
Na ile porcji (mniej więcej) wystarcza przygotowana ta masa,ciasto? :)
OdpowiedzUsuńWydaję mi się. że ok 10, zależy jakiej wielkości kawałki zawija się na patyki.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA jak np. na 50 porcji to ile będzie.
OdpowiedzUsuńA takie ciasto będzie się do czegoś nadawać gdy zrobi się go np. rano, zabierze na ognisko i użyje wieczorem? Przechowywać go w lodówce przez ten czas czy w temperaturze pokojowej?
UsuńDawno robiłam te ciasto, ale wydaje mi się, że jeśli wcześniej się je przygotuje, to przechowanie go w lodówce jest jak najbardziej wskazane - ciasto "urośnie" podczas pieczenia przy ognisku
Usuń