Mała szarlotka na blachę od tarty. Mocno aromatyczna dzięki mieszance przypraw: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa. W podanym przepisie było ich jednak trochę za dużo i na drugi raz dodam zdecydowanie mniej. Wam już podaję po mojej małej korekcie. Jabłka za długo trzymałam na patelni i niestety zrobił się mus. Kratka z ciasta też nie wyszła ładnie. Ale następnym razem postaram się zrobić wszystko idealnie.
Składniki:
ciasto:
- 250g mąki
- 125g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kg jabłek
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 zmielone goździki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło i mąka do formy
- cukier puder do posypania
Ciasto z podanych składników wyrobić na gładko, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min do lodówki. Jabłka
obrać i pokroić na ćwiartki. Na patelni roztopić masło wrzucić jabłka,
gdy zaczną mięknąć zasypać cukrem i dodać przyprawy. Muszą być widoczne
kawałki owoców. Jabłka ostudzić.
Formę
do tarty (średnica ok 25 cm) posmarować masłem i wysypać mąką. Jedną
częścią ciasta wyłożyć (wylepić) blachę, ciasto ponakłuwać widelcem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 ̊ C na 10 min. Podpieczone ciasto wyłożyć jabłkami, na wierzchu ozdobić paskami z drugiej części ciasta. Posmarować białkiem. Włożyć ciasto do piekarnika na 40 min. Uważać, aby za bardzo się nie przypiekło. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepis: whiteplate.blogspot.com
Ale ładnie Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńIdealna :) Marzę teraz o kawałku takiej i o kubku kawy.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, z chęcią bym spróbował :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń