Ciasto na pizzę formie bułek jest niezłym pomysłem na obiad, czy późną kolacje. Dobrze też sprawdza się jako drugie śniadanie, choć ciepła bułka smakuje najlepiej. Na zewnątrz jest chrupiąca, a w środku puszysta. Można nadziać ją tym na co mamy ochotę: tuńczyk z cebulką, szynka i ser, suszone pomidory i kurczak, pieczarki. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie sałat z sosem ziołowo-czosnkowym.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 drożdże
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 szkl ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie dodać do mąki. Wsypać sól, zioła, wlać oliwę i wpić jajko. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h przykrywając ręcznikiem. Brać kawałki ciasta i wkładać nadzienie zwijać tak, aby nadzienie nie wypadało. Bułeczki układać na wysmarowanej olejem blasze. Odstawić na 20 min, aby wyrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ̊C ok 25 min.
Uwaga!!! Kurczaka nie trzeba wcześniej smażyć. Wystarczy tylko mocno przyprawić i surowe kawałki wkładać do środka. Dzięki temu bułka jest bardziej wilgotna, a kurczak soczysty.
̊
Przepis od siostry.
fajne te Twoje buły!:-)
OdpowiedzUsuńMmm... Pysznie musza smakowac! ;)
OdpowiedzUsuń