Przedszkolne smarowidło na bułki, ciągle żywe w mojej kuchni. Ta z lat dziecięcych nie miała szczypiorku.
Po Świętach niektórym zostały jajka więc, warto je wykorzystać i zrobić pastę na kanapki.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka masła
- szczypiorek
- sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, jeszcze ciepłe łączy ze wszystkimi
składnikami, miksujemy blenderem. Najbardziej lubię ciepłą pastę z bułką
i sałatą. Można posypać curry, rzeżuchą, rzodkiewką, dodać łyżeczkę musztardy lub odrobinę chrzanu.
Też mam takie miłe "jajkowe" wspomnienia z dzieciństwa:))
OdpowiedzUsuńTak, mama takie robiła :) Ale to bardzo głębokie dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuń