Dzisiaj zestaw obiadowy czyli szagówki polane sosem, mięso i surówka z modrej kapusty.
Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 2 żółtka
- sól i pieprz
Dodajemy mąkę, żółtka, sól, pieprz i wyrabiamy ciasto. Gdy za bardzo klei się do rąk, podsypujemy mąką.
Dzielimy na trzy części i formujemy wałeczki.
Kroimy na kawałki o grubości ok 1 cm.
Szagówki gotujemy w osolonej wodzie 30 s. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy będą za długo gotowane stracą zrobią się za miękkie.
Do ziemniaczanych klusek bardzo dobrze pasuje modra kapusta. Właśnie jest na nią sezon, więc warto wykorzystać ją w świeżej postaci.
Surówka
- 1/2 małej główki kapusty modrej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru, soli i pieprzu
No i mamy gotowy obiad
A jeśli zostaną kluski, na drugi dzień można je podsmażyć na maśle z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz