Sezon na pyszne i aromatyczne maliny kończy się. Więc dzisiaj będzie
przypomnienie tego smaku, czyli tarta. Prosta do przygotowania, maślana,
krucha i owocowa.
Składniki:
ciasto
- 130g masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 35 ml mleka
- 175g mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- masło, mąka do wysypania formy
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 350g malin
Piekarnik nastawić na 200'C
Rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm
Formę posmarować masłem i wysypać mąką.
Ciasto położyć na formie przycinając wystające kawałki i podziurawić całe ciasto widelcem.Blachę wstawić na 5 min do piekarnika.
Maliny pomieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wysypać bułką tartą, położyć równomiernie owoce i wstawić do piekarnika na
20 min zmniejszając tem do 180'C.
Gdyby się zdarzyło, że ciasto będzie surowe, zawsze można dłużej potrzymać je w piecu przykrywając wierzch papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz