Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchew
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szkl śmietany 18%
- woda
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Marchewkę pokroić w kostkę, ugotować, odcedzić i rozdusić widelcem Cebulę zeszklić na patelni. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą, dodać marchewkę, cebulę i pokrojoną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Formować wałki i smażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem pokroić w plastry.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła zeszklić cebulę, dodać pieczarki posolić i popieprzyć. Dusić, aż do wyparowania powstałego płynu. W garnku roztopić pozostałe masło, dodać mąkę, wymieszać. Wlać ok 2/3 szkl chłodnej wody. Stale mieszając na wolnym ogniu. Jeśli powstały grudki, przecedzić. Całość wlać do pieczarek. Na koniec dodać pietruszkę i śmietanę.
Uwaga ! Do mięsa można dodać też inne warzywa: zielony groszek, paprykę, fasolkę.
Robię się głodna czytając to i patrząc na zdjęcia!!! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie, troszkę o gotowaniu również - http://madeformoment.blogspot.com/
Smakowite danie :) :) :)
OdpowiedzUsuńwszytsko co lubie mmm
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu do wygrania BIŻUTERIA
http://paulinaablog.blogspot.com/2012/12/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html