Ajerkoniak pyszny świąteczny likier przygotowany głównie z żółtek, cukru i spirytusu. Niech Was nie zwiedzie słodycz, śmietankowo-waniliowy aromat i żółciutki kolor. Jest mocny, świetnie rozgrzewa, ale też można z nim przeholować. Może być świątecznym, własnoręcznie zrobionym prezentem.
Ciocia Ruth była aptekarką, dlatego są tu tak dokładnie podane ilości składników, więc do dzieła.
Składniki:
- 4-5 żółtek
- 215g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 125 ml mleka 3%
- 200 ml śmietanki 30%
- 125 ml spirytusu
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Dodać mleko i śmietankę. Na końcu dodać spirytus. Pozostawić kilka dni, żeby nabrał smaku. Ważne jest, aby cukier się dobrze rozpuścił.
Ha! A właśnie szukaliśmy przepisu na ajerkoniak. Wydawał nam się idealny na posylwestrowe spotkanie towarzyskie w ciągu dnia. Dziękujemy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy świątecznie,
Mr. & Mrs. Sandman
Hej, masz naprawdę fajnego bloga, z przyjemnością dołączam do grona obserwatorów. Jeśli chcesz się odwzajemnić to zapraszam do mnie: modnywieszak.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i na pewno przepis wypróbuję ;)
Dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńa gdzie przechowujemy? Z gory dziekuje za odp
OdpowiedzUsuń