Przepyszna sałatka. Jadłam ją przed Świętami i już od tego czasu robiłam trzy razy. Do tanich nie należy, lecz w smaku jest obłędna i nie znam nikogo komu by nie smakowała. Połączenie słodyczy winogron z gorzkim smakiem selera naciowego i orzechów włoskich idealnie współgra. Do tego trochę konkretu w postaci kawałków kurczaka, a wszystko skąpane w jogurcie i majonezie.
Składniki:
- 400 g ciemnych winogron
- 1 większa pierś z kurczaka
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 opakowania selera naciowego
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz.
Kurczaka pokroić na drobno i usmażyć na oleju, na wolnym ogniu. Posolić i popieprzyć. Winogrona umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Seler naciowy i orzechy pokroić. Wszystko razem połączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Przepis od Pani Ewy z Pleszewa.
Hej! Zostałaś nominowana przeze mnie do „Liebster Blog Award”
OdpowiedzUsuńSzczegóły na http://hemmahosjohanssons.blogspot.se/2013/01/wyroznienie-liebster-award.html
pozdrawiam // k