To taki sposób na obiad lub kolację, do którego trzeba się wcześniej przygotować. Wydaje się, że jest szybki, a jednak zajmuje trochę czasu. Krokiety zawsze można zrobić na zapas, zamrozić i przed podaniem odgrzać.
Kilka ważnych wskazówek. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, albo nawet bez tłuszczu. Muszą być cienkie, a ciasto bardziej posolone, niż na tradycyjne naleśniki. Farsz powinien być dobrze przyprawiony i nie powinniśmy go żałować.
Składniki:
(naleśniki)
- 1 szkl wody mineralnej gazowanej
- 1 szkl mleka
- 3 jajka
- 1 szkl mąki
- 1 łyżka oleju
- 3/4 łyżeczka soli
- 1/2 kg pieczarek
- 300 g mięsa mielonego - wieprzowego
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- zielona pietruszka
- olej do smażenia
- jajka do panierki
- panierka firmy Cykoria lub bułka tarta
Cebulę zeszklić na maśle. Pieczarki umyć, pokroić na drobno i dodać do cebuli. Dusić tak długo, aż woda z pieczarek odparuje. Na osobnej patelni usmażyć na oleju mięso, solidnie przyprawić i dodać pietruszkę. Dodać do pieczarek i cebuli.
Na naleśniki nakładać ok 3-4 łyżki farszu, zawijać, tak aby boki chowały się do środka. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć najpierw na mocniejszym ogniu, a po chwili zmniejszyć gaz, i zrumienić ze wszystkich stron.
Można podawać z surówką, sosem czosnkowymi lub innym.
Uwaga!!! Panierka firmy Cykoria jest dostępna np: w PoloMarkecie. Ma ładny kolor, zapobiega nadmiernemu wsiąkaniu tłuszczu do potrawy i nie ma żadnych przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz