Święta za pasem, więc dzisiaj przepis na smaczny żurek. U mnie w domu nie gotowano tego dania na Wielkanocne śniadanie. Teraz nie wyobrażam sobie Świąt i innych uroczystości bez tej zupy. Mocno aromatyczna, kwaskowa z bogatą, mięsną wkładką i udekorowana ćwiartkami jajka. Dzięki niej Wielkanocne śniadanie dobrze się rozpoczyna, a zapach unosi się po całym domu.
Składniki:
- 1 buteleczka/słoik zakwasu
- 2 l bulionu warzywnego
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 białe kiełbasy
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 duża cebula
- 4-5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól
- śmietana
Bulion zagotować, wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni podsmażyć kiełbasy, boczek i cebulę. Wrzucić do wywaru. Dodać do zupy rozgnieciony czosnek, łyżkę chrzanu i przyprawy. Wlać zakwas. Gotować, aż do rozpadnięcia się ziemniaków. Zaklepać śmietaną. Podawać z ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki jajkiem.
Dzięki ziemniakom zupa jest gęsta.
Mogę się wprosić? Uwielbiam żurek, mąż każe sobie gotować, mówi że to najlepsza polska zupa:))
OdpowiedzUsuńŻurek to najlepsza polska zupa :))
OdpowiedzUsuń