Co roku smażę chruściki w czasie karnawału. Kruche, słodkie, złote i delikatne. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu. Z tego samego ciasta można przygotować także róże karnawałowe.
Składniki:
- 400 g mąki
- 1/2 szkl gęstej, kwaśnej śmietany
- 7 żółtek
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder i cukier wanilinowy do posypania
Jajka zmieszać ze śmietaną, wlać do przesianej mąki, dodać sól i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 15 min pod przykryciem. Podzielić na 2 części, wałkować na gr ok 3 mm. Pokroić w paski na środku nacinać wzdłuż pasków, przewijać ciasto przez nacięcie. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.Przed usmażeniem chruścików, należy zrobić próbę temperatury oleju i wrzucić kawałek ciasta. Usmażone chruściki posypać obficie cukrem pudrem ze wszystkich stron i posypać szczyptą cukru wanilinowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz