Idealna słodkość na karnawał. Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i na pewno nie dietetyczne. Robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Najlepiej smakują w ten sam dzień.
Składniki:
- 300 g mąki
- 250 g drobno zmielonego twarogu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła o tem. pokojowej
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do smażenia olej
- do posypania cukier puder
Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. (Jest ono delikatne i puszyste.) Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać szklanką kółka, środki wykrawać kieliszkiem. Dobrze rozgrzać olej, kłaść oponki i smażyć z obu stron. Wyciągać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki. Obtaczać w cukrze pudrze.
Moje wyszły trochę ciemne, za długo smażyłam bo bałam się, że będą w środku surowe.
moja mama czesto robi oponki :) sa takie dobre i takie tłuściutkie :)
OdpowiedzUsuńWiem, że to nic zdrowego, ale są takie dobre, że nie można sobie odmówić.
Usuń