Składniki:
- 1 brokuł
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 litry bulionu
- sól, pieprz
- śmietana
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cukru
Brokuły dzielimy na małe różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy i wrzucamy do bulionu. Aby zupa była zielona należy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki cukru. Dodajemy pokrojoną cebulę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy śmietaną.
Można podawać z grzankami, paluchami serowymi lub groszkiem ptysiowym.
Pięknie! Cudowne zdjęcia! Aż chcę się biec do kuchni i gotować :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba :)
Pozdrawiam! I obserwuję! :*
xx
http://voguerka.blogspot.com/