Gruszki to pyszny, słodki owoc o grudkowatej konsystencji. Idealny do kompotu, pasuje do deseru, jak i do mięs. Ten rok był bardzo łaskawy dla owoców. Gruszek było dużo, jednocześnie były dorodne i soczyste. U mnie w zamrażarce pozostał jeszcze pyszny sorbet. Gruszki są idealne do tego deseru.
Składniki:
- 1/2 kg miękkich gruszek
- 1/3 szkl wody
- 3 łyżki cukru
- szczypta cukru wanilinowego
Obrać gruszki i usunąć pestki. Z cukru i wody przygotować syrop. Syrop zagotować i wrzucić pokrojone gruszki. Dodać szczyptę cukru wanilinowego. Całość zmiksować i przelać do pudełka po lodach. Wstawić do zamrażalnika i co
jakiś czas (ok 30 minut), gdy sorbet zacznie twardnieć przy brzegach pudełka, wymieszać. Czynność powtarzać. Po jakimś czasie sorbet będzie bardzo twardy, więc trzeba trochę go roztopić i ponownie wymieszać.
Przepis pochodzi z gazetki "Biedronka".
To naprawdę jest takie proste? :)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam Cię na konkurs do mnie
Korzyści z pisania bloga
http://fotograsia.blogspot.com/2012/10/korzysci-z-pisania-bloga.html