W zalewie octowej zawsze u mnie pływały rybki. Ale nie mam nic przeciwko jeśli pływają tam mięsne kulki, klopsiki, a nawet kawałki kotleta schabowego. Dzisiaj przepis na takie małe kulki mięsne - pulpeciki z mięsa mielonego. Zazwyczaj mięso sama mielę, wiem wtedy co jem. Zalewa nie jest mocno kwaśna, dzięki dość sporej ilości cukru i przełamaniu smaku i koloru keczupem.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- suszona pietruszka/ może być świeża
- mąka
Zalewa octowa:
- 2 cebule
- 3/4 szkl octu
- 2 szkl wody
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki keczupu
Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę tartą i pietruszkę. Wyrabiamy mięso. Robimy małe kulki i obtaczamy w mące. Wrzucamy do mocno osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną. Pulpeciki gotujemy 2-3 min i wyciągamy łyżką cedzakową.
Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do garnka razem z pozostałymi składnikami. Gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do miski i wkładamy mięsne pulpeciki.
Po dwóch dniach są idealne.
Ciekawy przepis.Moze kiedyś odważę się potopić mięso w occie :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu jada się to od lat. Teraz mieszkam już sam i nadal to się jada... u moich dzieci też będzie się to jadać! :)
OdpowiedzUsuńspróbowałam :) polecam bo wychodzą tak dobre że znikają w oczach :)
OdpowiedzUsuń