Bardzo lubię ten makaron. Jest to niemiecki makaron jajeczny. Można go kupić w sklepach z zachodnimi produktami. Pasuje zarówno do sosów śmietanowych jak i do polskiego rosołu.
Przedstawiam dzisiaj potrawę z użyciem właśnie tego makaronu i warzywa, które w zależności od upodobania można dodać lub odrzucić. Zazwyczaj robię to danie jak zostają mi warzywa, albo specjalnie je odkładam. Składniki dla 2 osób.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu niemieckiego
- 1 średnia marchew
- 1/2 puszki kukurydzy
- kilka różyczek brokuł
- ok 5 strąków fasoli zielonej
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- olej do smażenia
- szczypta soli, pieprz czarnego i ostrej papryki do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 7-8 min i odsączamy. Musi dobrze wyschnąć. Marchew kroimy w paski, fasole w 2 cm kawałki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 2 min, pod koniec gotowania wrzucamy brokuły i paprykę razem wszystko gotujemy jeszcze 1 min. Warzywa muszą być twarde. Odsączamy wodę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i kukurydzę z puszki. Warzywa muszą nabrać miejscami delikatnego złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę, a po chwili ugotowany makaron. Smażymy wszystko razem. Na końcu całość obficie przyprawiamy ziołami, pieprzem i ostrą papryką.
Podajemy gorące.
Można dodać czerwoną fasolę, pieczarki, albo zielony groszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz