Obiad całkiem dobry na niedziele. Tradycyjnie ziemniaki, które były po ugotowaniu lekko podsmażone ze słodką papryką i pieprzem ziołowym. Pierś z kurczaka na wierzchu czerwona i pikantna, a w środku soczysta i pietruszkowa. Aromatyczne kurki skąpane w śmietanie świetnie łączą całość i czynią z obiadu pyszną ucztę.
Składniki:
- 2-3 piersi z kurczaka
- 30 dag świeżych kurek
- 1/2 szk śmietany 18% do sosów
- 1/2 szk jogurtu naturalnego
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- pierz ziołowy
- natka pietruszki
- ostra papryka
- słodka papryka
- masło do smażenia
- margaryna do smażenia
- olej do smażenia
- ziemniaki
Z drugiej strony solimy, smarujemy jogurtem naturalnym i posypujemy świeżą pietruszką.
Składamy na na pół.
Smażymy na oleju na małym gazie.
Kurki delikatnie myjemy i drobno kroimy.
Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Do cebuli dodajemy pokrojone kurki i smażymy. Gdy odparuje płyn dodać ok 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 20 min stale kontrolując stan płynu.
Do grzybów dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Dolewamy odrobinę wody, aby powstał sos. Na końcu solimy i pieprzymy.
Ziemniaki gotujemy ok 15 min, a następnie obsmażamy na maśle i margarynie ok 5 min ze wszystkich stron. Na koniec smażenia posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką.
od samego patrzenia leci mi ślinka haha:-)ładne zdjęcia. zapraszam do mnie http://makeadifference.blog.pl
OdpowiedzUsuń