Jesień pełną parą. Liście zmieniają kolory, owoce i warzywa są gotowe do zbiorów. Sezon na jabłka trwa. Więc staram się wykorzystywać te owoce jak tylko mogę. Robię sok, racuchy, mus, no i służy jako inspiracja i dekoracja w moim design.
Dzisiaj przepis na racuchy z "Kuchni polskiej". Ilość na 4-5 os. Dodałam 50% więcej składników i do ciasta wkroiłam jabłka.
Składniki:
Zaczyn
- 3 dag drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki
- zaczyn
- szczypta soli
Jabłka, olej do smażenia, cukier puder do posypania, można podawać z jogurtem naturalnym.
Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto robimy ucierając jajka z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, szczyptę soli. Wyrabiamy (tłoczymy powietrze) drewnianą łyżką, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być gęste. Właściwie można już takie ciasto po wyrośnięciu usmażyć, ale ja dodaje pokrojone w małe plasterki, obrane jabłka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smażymy rozłożone na na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Posypujemy cukrem pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.
UWAGA!!! Jeśli drożdże nie chcą wyrosnąć to znaczy, że są stare i trzeba kupić nowe.
Bardzo mnie ten przepis cieszy,bo sama nie potrafiłabym ich zrobic.Dzieki
OdpowiedzUsuńbaaaaardzo fajny blog : )
OdpowiedzUsuńhttp://olaposlinska.blogspot.com/
zapraszam też do siebie ; )