piątek, 27 grudnia 2013

Coś o świątecznym jedzeniu

Krótka wzmianka o potrawach wigilijnych w Wielkopolsce, a właściwie w moim domu. Pokazuje tu potrawy, które są u nas od zawsze. Pewnie wiele się powtarza u Was. Nie twierdzę, że te dania są typowo wielkopolskie, ale bardzo podobnie wyglądają stoły w moim regionie.
Na stole: kapusta z grzybami, kapusta z grochem, karp smażony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i pieczarkami, zupa rybna, ryba po grecku, kompot z suszonych owoców, śledzie w oleju, kluski z makiem i makiełki - 12 potraw. 



Zupa rybna, to moje ulubione danie. Podawana jest z kulkami z mięsa karpia. Rosół powstaje z gotowania ogonów i głów ryby. Pulpeciki wrzuca się do powstałego rosołu i gotuje na najmniejszym ogniu, żeby się nie rozpadły. Jest do delikatna zupa ze sporą ilością śmietany.


To są makiełki. robimy je z bułki, mleka, miodu, maku, bakalii i szczypty cukru wanilinowego. Często są mylone z kluskami z makiem. Makiełki z bułki są typowo wielkopolską potrawą.


Kluski z makiem. Jest to taki grubszy makaron. Dla mnie bez rodzynek za to z dużą ilością orzechów i migdałów.  

 

wtorek, 24 grudnia 2013

Ryba po grecku

Jedna z moich ulubionych wigilijno-karnawałowych potraw. Kiedyś kupowałam gotowy sos, słoik jest mocno przedrożony, na dodatek trudno dostępny przed Świętami. Robię zazwyczaj większą ilość i zamrażam. Wykonanie jest proste, jedynie trzeba trafić w "ten smak" i dawkować składniki, tak żeby było idealnie. Przepis pochodzi od mojej babci.

Składniki:
  • kilka filetów rybnych (dorsz, mintaj)
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (ok 90g)
  • pieprz i sól
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki octu 
  • 1 szkl wody 
Rybę posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
Warzywa, obrać, umyć. Cebulę zetrzeć na tarce. Użyłam maszynki, zdecydowanie szybciej. Usmażyć na oleju na szklisty kolor. Dodać resztę startych warzyw. Gotować, często mieszając, dolać wodę, przykryć. Zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać cukier, ocet, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Doprawiać według gustu, odparować resztę zbędnego płynu.
Rybę usmażyć, ułożyć na półmisku, dokładnie przykryć sosem, udekorować jajkiem, cytryną i zieloną pietruszką. Odstawić na kilka godzin.