czwartek, 13 grudnia 2012

Pierniki

Bardzo stary przepis odziedziczony po moje prababci. Pierniki wychodzą ciemne, o średniej grubości z pofalowanym, szorstkim wierzchem, nie utrzymują też pożądanej formy. Są od razu miękkie, no i bardzo smaczne. Z piernikami jest dużo pracy, a z tymi jeszcze więcej, no i najlepiej jak się ich nie robi samemu. U mnie w domu od lat piekliśmy z dwóch albo trzech porcji.

Składniki:
  • 2 kg mąki
  • 0,75 kg miodu
  • 2 szkl cukru
  • 2 kostki tłuszczu (1,5 kostki palmy albo kasi 0,5 kostki smalcu)
  • 4 jajka (żółtka, a białka do lukru)
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag kakao
  • 4 przyprawy do pierników (1 przyprawa jest prawdopodobnie na 0,5 kg mąki)
  • można dodać jeszcze z 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szk bardzo mocnej kawy

Tłuszcz i miód rozpuścić w garnku, dodać jedną szklankę cukru. Z jednej szklanki cukru i jednej łyżki masła zrobić karmel  Do karmelu dodać 1 szklankę mocno zaparzonej kawy. Wlać to do garnka z tłuszczem, miodem i cukrem, dosypać kakao. Wymieszać i przestudzić.
Amoniak rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego mleka i wlać do mąki. Dodać przyprawy, żółtka i mieszankę z garnka.
Dobrze wyrobić. Ciasto jest ciepłe i jeszcze dość luźne. Odstawić do wystygnięcia. Dzielić na porcie, wałkować z jak najmniejszą ilością mąki. Grubość tak ok 3 mm. Wykrawać pierniki, wykładać na blachę.
Rozgrzać piekarnik do 150 ̊C  (Pierwsza tura dłużej ma być pieczona, później należy skrócić czas pieczenia). Po wyciągnięciu są mięciutkie i pulchne, a potem robią się nieco twardsze.) Po czasie znowu miękną.

Jeden dzień pieczenie, drugi dzień strojenie.

Lukier: 3 białka, dużo cukru pudru ok 0,5 kg, może być więcej. Dodawać stopniowo, ucierać w makutrze kulą i dodać 2-3 krople olejku migdałowego. Do gotowego lukru można dodać barwnik. polecam te w żelu, gdyż w płynie zmieniają konsystencję lukru.

Do strojenia można użyć:
  • lentilek
  • orzechów włoskich i laskowych
  • migdałów
  • różnokolorowych posypek
  • polewy czekoladowej
  • gotowych gwiazdek




W piernikach można zrobić witraż. Wykrawamy pierniki, dodatkowo wykrawamy też element, w którym chcemy zrobić witraż. Kładziemy piernik na papierze do pieczenia, w otwór wsypujemy pokruszone landrynki i pieczemy jak inne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz