niedziela, 24 marca 2013

Żurek

Święta za pasem, więc dzisiaj przepis na smaczny żurek. U mnie w domu nie gotowano tego dania na Wielkanocne śniadanie. Teraz nie wyobrażam sobie Świąt i innych uroczystości bez tej zupy. Mocno aromatyczna, kwaskowa z bogatą, mięsną wkładką i udekorowana ćwiartkami jajka. Dzięki niej Wielkanocne śniadanie dobrze się rozpoczyna, a zapach unosi się po całym domu.

Składniki:
  • 1 buteleczka/słoik zakwasu
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 białe kiełbasy
  • 2 kiełbasy śląskie 
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól
  • śmietana
Bulion zagotować, wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni podsmażyć kiełbasy, boczek i cebulę. Wrzucić do wywaru. Dodać do zupy rozgnieciony czosnek, łyżkę chrzanu i przyprawy. Wlać zakwas. Gotować, aż do rozpadnięcia się ziemniaków. Zaklepać śmietaną. Podawać z ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki jajkiem. 


Dzięki ziemniakom zupa jest gęsta.

2 komentarze:

  1. Mogę się wprosić? Uwielbiam żurek, mąż każe sobie gotować, mówi że to najlepsza polska zupa:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek to najlepsza polska zupa :))

    OdpowiedzUsuń