Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych biszkopty
- 1 opakowanie ciepłych lodów
- 4 galaretki cytrynowe
- 0,5 l kremówki 30%
- 40 dag serka waniliowego
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć folią, albo folią aluminiową. Spód wyłożyć biszkoptami, umoczonymi delikatnie w wodzie z cukrem. Nie za mocno, aby nie były zbyt miękkie. Na biszkopty kłaść przekrojone na pół ciepłe lody czekoladą do góry. (Moje lody były kupione w Biedronce, ale można je też spotkać w Lidlu - nawet jeszcze mniejsze, albo sklepach z produktami niemieckimi.) 2 galaretki przygotować w 1 i 1/2 szkl wody, pozostawić, aż będzie na wpół stęgnięta. Dodać do ubitej śmietany. Wymieszać, na koniec dodać serek waniliowy, wymieszać. Wylać na blachę. Pozostałe 2 galaretki przygotować w 2 szkl wody pozostawić, aż trochę stężeją i wylać na wierzch. Włożyć do chłodnego miejsca.
Uwaga: Lepiej przeciąć lody, bo za wysoki placek przewraca się. Najlepiej wybrać galaretkę cytrynową, najbardziej pasuje do słodkich lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz