Składniki:
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 140 ml oleju
- sok i skórka z połowy cytryny
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 450 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szkl czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru
Porzeczki umyć i połączyć z cukrem.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać startą skórkę z cytryny. W osobnym naczyniu rozmieszać jajka, cukier puder, sok z cytryny i olej. Dodać jogurt. Wsypać do mieszanki sypkie składniki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na blachę (24x28cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć równomiernie porzeczki. Piec ok 60 min w tem 180'C. Cały czas kontrolować wierzch, aby się za bardzo nie przypiekł. Jest gotowe jeśli patyczek po włożeniu do ciasta będzie suchy.
Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz