piątek, 19 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z porzeczkami

Było już ciasto jogurtowe z truskawkami teraz kolej na porzeczki. Wybieram czerwone, bo nie są tak cierpkie jak czarne i mają mniej soku. W połączeniu z ciastem dają delikatny, kwaskowy smak. Można użyć mrożonych owoców.

Składniki:
  • 2 jajka 
  • 150 g cukru pudru 
  • 140 ml oleju 
  • sok i skórka z połowy cytryny 
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 450 g mąki tortowej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  •  3/4 szkl czerwonych porzeczek 
  •  2 łyżki cukru

 Porzeczki umyć i połączyć z cukrem.


Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać startą skórkę z cytryny. W osobnym naczyniu rozmieszać jajka, cukier puder, sok z cytryny i olej. Dodać jogurt. Wsypać do mieszanki sypkie składniki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blachę (24x28cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć równomiernie porzeczki. Piec ok 60 min w tem 180'C. Cały czas kontrolować wierzch, aby się za bardzo nie przypiekł. Jest gotowe jeśli patyczek po włożeniu do ciasta będzie suchy. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz