piątek, 9 sierpnia 2013

Deser tiramisu z konfiturą porzeczkowo-mailnową

Tiramisu w pucharkach to jeden z moich ulubionych deserów, jest dość szybki w przygotowaniu i elegancki. Mocno schłodzony, z wyraźną nutą kawy i amaretto. Idealny na ciepłe dni. Dzisiaj trochę inaczej, słodycz tiramisu przełamana kwaskową konfiturą porzeczkowo-malinową. 

Składniki:

tiramisu 
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta cukru wanilinowego
  • kakao do posypania 
  • 1 szkl mocnej kawy 
  • 25 ml amaretto
konfitura
  • 1 szkl czarnych porzeczek
  • 1/2 szkl malin
  • 1/2 szkl cukru
Sposób przygotowania:

Konfitura: 
Owoce umyć, osuszyć i wrzucić do rondla, gotować na małym ogniu, tak aby się rozpadły i zredukowały płyn, na koniec dodać cukier, mieszać często ok 10 min. Schłodzić.

Deser:
Zaparzyć mocną kawę i schłodzić, dodać do niej amaretto. Serki wymieszać z trzema łyżkami cukru. Ubić żółtka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać do serków i delikatnie wymieszać. Ubić śmietanę z śmietan-fixem, połączyć delikatnie z masą serową. Maczać biszkopty w kawie i układać w pucharkach, tak ,aby przykryć dno. Nakładać masę serową, a na to konfiturę, ponownie biszkopty zamoczone w kawie i amaretto, na to krem serowy na koniec, na wierzch jeden biszkopt. Posypać kakao, ustroić malinami i miętą. Pozostawić w lodówce na co najmniej 10 h.


2 komentarze:

  1. Aż ślinianki zaczęły mi pracować jak pomyślałam o cierpkiej nucie porzeczki.Pychota

    OdpowiedzUsuń