niedziela, 21 kwietnia 2013

Wiosenny twarożek

Dodatki w połączeniu ze świeżym twarożkiem świetnie wkręcają w wiosenne klimaty. Rzodkiewka, szczypiorek, kiełki... Od lat tak dawkuje sobie smak wiosny, zupełnie inny niż gotowe twarożki z pudełek.

Składniki:
  • 250 dag twarożku śmietankowego
  • 1/3 szkl śmietany
  • kilka rzodkiewek
  • koperek (użyłam mrożonego)
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól i pieprz

Ser wymieszać ze śmietanką, dodać poszatkowane warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Polecam z kiełkami brokuł, rzodkiewki, albo z rzeżuchą. 





czwartek, 11 kwietnia 2013

Bułki drożdżowe z nadzieniem

Ciasto na pizzę formie bułek jest niezłym pomysłem na obiad, czy późną kolacje. Dobrze też sprawdza się jako drugie śniadanie, choć ciepła bułka smakuje najlepiej. Na zewnątrz jest chrupiąca, a w środku puszysta. Można nadziać ją tym na co mamy ochotę: tuńczyk z cebulką, szynka i ser, suszone pomidory i kurczak, pieczarki. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie sałat z sosem ziołowo-czosnkowym. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 drożdże
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 szkl ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano  

Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie dodać do mąki. Wsypać sól, zioła, wlać oliwę i wpić jajko. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h przykrywając ręcznikiem. Brać kawałki ciasta i wkładać nadzienie zwijać tak, aby nadzienie nie wypadało. Bułeczki układać na wysmarowanej olejem blasze. Odstawić na 20 min, aby wyrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ̊C ok 25 min.

Uwaga!!! Kurczaka nie trzeba wcześniej smażyć. Wystarczy tylko mocno przyprawić i surowe kawałki wkładać do środka. Dzięki temu bułka jest bardziej wilgotna, a kurczak soczysty. 

̊


Przepis od siostry.

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pasta z jajek - smak dzieciństwa.

Przedszkolne smarowidło na bułki, ciągle żywe w mojej kuchni. Ta z lat dziecięcych nie miała szczypiorku. 
Po Świętach niektórym zostały jajka więc, warto je wykorzystać i zrobić pastę na kanapki. 

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, jeszcze ciepłe łączy ze wszystkimi składnikami, miksujemy blenderem. Najbardziej lubię ciepłą pastę z bułką i sałatą. Można posypać curry, rzeżuchą, rzodkiewką, dodać łyżeczkę musztardy lub odrobinę chrzanu.