Sezon szparagowy dobiega końca, jeszcze ostatnie szparagi na obiad i zupy. A zupa u mnie to z resztek, z obierek i twardych końcówek. Ale nie przerażajcie się, jest bardzo dobra.
Składniki:
- obierki, końcówki z 1 kg szparagów
- 2 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- śmietana
Obierki, końcówki poszatkować na mniejsze kawałki, zalać bulionem i gotować 40 min. Zmiksować blenderem, uważać, na ostrza, bo włókna szparagów, mogą zatkać urządzenie. Przecedzić przez sito. Osobno na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i razem wszystko podgrzać na małym ogniu. Masę połączyć z ok. szklanką lekko ostudzonego wywaru. Całość wlać do reszty wywaru i szybko zamieszać. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, pokrojoną natką pietruszki. Połączyć ze śmietaną. Podawać w kubku, albo bulionówkach.
pyszne! :D
OdpowiedzUsuń