Polędwica z dorsza jest bardzo delikatna, ułożyłam ją na musie pomarańczowo-cytrynowym. Podałam z kaszą pęczak i zieloną fasolką szparagową. Wszystko dobrze się komponuje.
Składniki:
- polędwiczki z dorsza
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1,5 szkl kaszy pęczak
- 1 szkl mrożonej fasolki szparagowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szklanki śmietany
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania ryby
Dorsza posolić i popieprzyć, odstawić na ok 1/2 h. Kaszę ugotować według przepisu, Fasolkę wrzucić do zimnej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia gotować 5 min. (Użyłam mrożonej fasolki, bo jest zima, ale młoda, świeża będzie równie dobra). Rybę obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć 2 min z każdej strony, aż delikatnie się zezłości.Ugotowaną fasolkę odcedzić i wrzucić do odcedzonej kaszy. Na małej patelni rozgrzać masło, połączyć z mąką, dodać 1/2 szkl wody i śmietanę. Połączyć z fasolą i kaszą. Sok z pomarańczy i cytryny podgrzać w garnku dodać skórkę, odrobinę posolić, dodać rozrobioną łyżeczkę żelatyny z odrobiną wody. Ubijać trzepaczką lub mikserem, schłodzić.
Talerz posmarować odrobiną musu, ułożyć rybę i kaszę z fasolką.
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be