niedziela, 25 października 2015

Polędwiczki w zielonym pieprzu z grillowanymi warzywami i kaszą kuskus

Danie pikantne i kolorowe. Dobre na chłodne i pochmurne dni, trochę rozweseli i rozgrzeje. Pierwszy raz jadłam kuskus i przygotowywałam warzywa na oleju kokosowym, który wydobywa naturalny smak warzyw.

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • łyżka musztardy
  • opakowanie pieprzu zielonego w ziarnach
  • 1/2 szkl kaszy kuskus
  • warzywa do grillowania (u mnie: papryka, cebula czerwona, pomidor, cukinia)
  • 1/2 ostrej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, granulowany czosnek do smaku 
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
  • olej do smażenia polędwiczek





Polędwiczki, umyć, osuszyć, odkroić błony i pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Nasmarować musztardą, posypać solą. Odstawić na 1/2h. Pieprz delikatnie rozdrobnić w moździerzu, obsypać polędwiczki. Usmażyć na oleju.

Warzywa pokroić na większe cząstki, przygotować na patelni do grillowania, na oleju kokosowym, dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek, sól, pieprz, szczyptę bazylii, tymianku i granulowanego czosnku, pod koniec dodać odrobinę miodu, dla delikatnej glazury.

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać kurkumę dla uzyskania koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz