Danie pikantne i kolorowe. Dobre na chłodne i pochmurne dni, trochę rozweseli i rozgrzeje. Pierwszy raz jadłam kuskus i przygotowywałam warzywa na oleju kokosowym, który wydobywa naturalny smak warzyw.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- łyżka musztardy
- opakowanie pieprzu zielonego w ziarnach
- 1/2 szkl kaszy kuskus
- warzywa do grillowania (u mnie: papryka, cebula czerwona, pomidor, cukinia)
- 1/2 ostrej papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki miodu
- sól, pieprz, tymianek, bazylia, granulowany czosnek do smaku
- łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
- olej do smażenia polędwiczek
Polędwiczki, umyć, osuszyć, odkroić błony i pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Nasmarować musztardą, posypać solą. Odstawić na 1/2h. Pieprz delikatnie rozdrobnić w moździerzu, obsypać polędwiczki. Usmażyć na oleju.
Warzywa pokroić na większe cząstki, przygotować na patelni do grillowania, na oleju kokosowym, dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek, sól, pieprz, szczyptę bazylii, tymianku i granulowanego czosnku, pod koniec dodać odrobinę miodu, dla delikatnej glazury.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać kurkumę dla uzyskania koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz