sobota, 7 listopada 2015

Dyniowe muffiny

Pyszne, wilgotne ciasto. Muffinki nie są słodkie i dobrze łączą się ze słodką i chrupiącą polewą.

Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl miąższu z dyni
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,75 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli  
  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • 1/2 czekolady białej pokrojonej w kostkę 
Do dekoracji 
  • 1/2 czekolady białej 
  • odrobina mleka
  • płatki migdałowe

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, sól. Zmiksować. Na koniec dodać startą dynię, migdały, czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać.Piec w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 40 min w piekarniku nastawionym na 180'C.
Uwaga!!! Można po ok 30 min położyć na wierzch papier do pieczenia, aby ciasto za bardzo się nie spiekło. Zależne jest to też od wielkości foremek do muffinek.
Udekorować roztopioną czekoladą, wymieszaną z mlekiem i posypać migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz