poniedziałek, 17 września 2012

Tarta malinowa

Sezon na pyszne i aromatyczne maliny kończy się. Więc dzisiaj będzie przypomnienie tego smaku, czyli tarta. Prosta do przygotowania, maślana, krucha i owocowa.

Składniki:
ciasto
  • 130g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 175g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

poza tym:
  • masło, mąka do wysypania formy
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 350g malin

No to do dzieła!

Ze składników zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 h.
Piekarnik nastawić na 200'C
Rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm
Formę posmarować masłem i wysypać mąką.
Ciasto położyć na formie przycinając wystające kawałki i podziurawić całe ciasto widelcem.
Blachę wstawić na 5 min do piekarnika.
Maliny pomieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wysypać bułką tartą, położyć równomiernie owoce i wstawić do piekarnika na
20 min zmniejszając tem do 180'C. 
Gdyby się zdarzyło, że ciasto będzie surowe, zawsze można dłużej potrzymać je w piecu przykrywając wierzch papierem do pieczenia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz