sobota, 1 grudnia 2012

Kaszanka

Nie jest to częsta potrawa w moim domu, bo też wielu fanów na nią nie ma. Nie wiem dlaczego...? Kaszanka zawsze jest na zamówienie prosto od rzeźnika. Musi być pieprzna, tłusta i koniecznie podawana z ziemniakami i gotowaną, kiszoną kapustą.  

Składniki:
  • 5 kaszanek 
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej
Aby obrać kiełbasę z flaka, trzeba zalać ją gorąca wodą, wtedy łatwo odchodzi. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić pokroje w kostkę cebule. Dodać kaszanki przekrojone na pół, mieszać aż się rozpadnie. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Znam też wersję grillowaną, ale to może w innym przepisie.

3 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś na taką kaszanę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi, bo już myślałam, że będą komentarze typu "fuj" i "bleee" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, szczególnie w sposób w jaki przygotowujesz :)

    OdpowiedzUsuń