czwartek, 23 maja 2013

Sałata na obiad

U mnie sałata jest teraz na czasie. Rośnie na ogrodzie, świeża, młoda, delikatna i własna. Często jest dodatkiem do kanapek, ale też gości podczas obiadu. Zwykle podawałam ją z kwaśną śmietaną i przyprawami. Od pewnego czasu przyrządzam ją inaczej.

Składniki:
  • miska sałaty masłowej - tej tradycyjnej
  • mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatę, umyć, trochę osuszyć. Porwać w rękach do miski. Sos przygotować z reszty składników, dobrze wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Polać sałatę tuż przed podaniem. Można dodać świeży koperek, pietruszkę, drobno pokrojoną rzodkiewkę albo cebulkę.


1 komentarz:

  1. Jak u babci Klary! W lecie robiła właśnie taką sałatę ze śmietaną, cukrem i odrobiną octu. Ale przywołałaś mi wspomnienia:)))

    OdpowiedzUsuń