środa, 25 września 2013

Tarta z gruszkami

Sezon na gruszki się rozpoczyna. Uwielbiam te wdzięczne owoce, ich orzeźwiający, słodki smak. Dzisiaj znowu tarta, bo jest prosta i szybka do wykonania. Połączenie gruszek, bananów i kremu śmietankowego z kruchym ciastem przypomina mi letnie dni.

Składniki:
ciasto
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
krem
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szkl śmietanki 30 %
dodatkowo:
  • 1 duża gruszka
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
 
Mąkę, chłodne masło, żółtka, sól i cukier połączyć w jednolite ciasto i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 1/2 h. Rozgrzać piekarnik do 190'C. Ciastem wykładać równomiernie formę do tarty i nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.   

Serek wymieszać z cukrami, dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać. 

Na ciasto położyć pokrojone w plasterki banany, delikatnie rozprowadzić krem. Obrać gruszkę, pokroić w cienkie plastry i udekorować ciasto. Wierzch posmarować żelatyną przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki na ok 2 h.

4 komentarze: