Sezon na gruszki się rozpoczyna. Uwielbiam te wdzięczne owoce, ich orzeźwiający, słodki smak. Dzisiaj znowu tarta, bo jest prosta i szybka do wykonania. Połączenie gruszek, bananów i kremu śmietankowego z kruchym ciastem przypomina mi letnie dni.
Składniki:
ciasto
- 250g mąki
- 125g masła
- 3 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 serek mascarpone (250g)
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szkl śmietanki 30 %
- 1 duża gruszka
- 2 banany
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Mąkę,
chłodne masło, żółtka, sól i cukier połączyć w jednolite ciasto i
zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 1/2 h. Rozgrzać piekarnik do
190'C. Ciastem wykładać równomiernie formę do tarty i nakłuć je
widelcem. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż ciasto się lekko
przyrumieni. Wystudzić.
Serek wymieszać z cukrami, dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać.
Wygląda fenomenalnie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! :)
OdpowiedzUsuńto musi byc pyszneeeeee
OdpowiedzUsuńNo Martuś dawaj coś nowego :)
OdpowiedzUsuń