wtorek, 12 listopada 2013

Na Świętego Marcina gęsina i czernina

Wielkopolska rodzina spotyka się 11.11 by razem świętować Dzień Niepodległości. A tam gęś pieczona, czernina, a dla tych co są nie przekonani rosół z domowym makaronem. Są mięsa, góra pyz i modra kapusta z jabłkiem. Po uczcie czas na rogale, te tradycyjne z białym makiem i mniej tradycyjne, ale równie pyszne z marmoladą. 
Zapraszam na małą relację. 









Tu się robią pyzy


Trzy gospodynie przygotowały rogale, a tutaj  przepis na rogale świętomarcińskie






1 komentarz:

  1. Więcej Was tam Matka nie miała?!

    No w końcu coś napisałaś :) Za czerniną nie przepadam, ale tę gęś bym chętnie spróbowała. Za rok prosze jedno krzesło więcej bo wpadam! :D

    http://lufcikotwarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń