czwartek, 27 marca 2014

Pieczone kasztany

Pierwszy raz jadłam pieczone kasztany w Turcji. Tam były przygotowane w małych piecykach, które oprócz tego, że grzeją mają specjalną szufladkę, nie wiem czy to jest tylko do kasztanów, ale bardzo mi się to spodobało. W domowych warunkach można je przygotować w bardzo prosty sposób.

Jak je zrobić?

Kasztany zalewamy gorącą wodą, moczymy kilka minut. Nacinamy skórkę na krzyż i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C równomiernie rozkładając. Pieczemy ok 20 minut. Obrać ze skórki, można zjeść je nawet po kilku dniach jeśli je przechowamy w lodówce. Są bardzo smaczne przypominają w smaku połączenie pieczonych ziemniaków i orzechów.  Czasami mogą trafić się puste albo czarne, popsute - trzeba uważać. 

Jeśli z podróży będziecie chcieli przywieźć kasztany, to transportujcie je w worku z tkaniny lub w torebce papierowej. W folii mogą sparować i spleśnieć.


1 komentarz: