niedziela, 9 listopada 2014

Krem z białych warzyw

Jest teraz czas na zbiory selera, pietruszki. Intensywne w smaku i zapachu na surowo, łagodnieją po ugotowaniu. Do nich można dołączyć inne białe warzywa: ziemniaki, cebula, kalafior, biała część pora.

Składniki:
  • 1 średnia seler
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 litry bulionu warzywnego 
  • orzechy włoskie
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju 
  • 1/3 szkl śmietany 30%

Roztopić masło w dużym garnku, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Posolić. Dusić ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, gotować do zmięknienia warzyw. Orzechy rozdrobić i smażyć na oleju na wolnym ogniu tak, aby nie spalić. Warzywa rozdrobnić blenderem, połączyć ze śmietaną. Na krem położyć orzechy z  odrobiną oleju.  
  

6 komentarzy: