sobota, 13 grudnia 2014

Burgery

Wbrew pozorom to nie taka prosta sprawa zrobić samemu hamburgery. Można kupić półprodukty, ale to nie to samo. Chciałam, żeby były od początku do końca zrobione przeze mnie. Tak więc upiekłam bułki, zrobiłam karmelizowaną cebulkę i przygotowałam mieloną wołowinę. Zajmuje to sporo czasu, bałaganu w kuchni, ale satysfakcja jest wielka, a burgery bardzo sycące.

Skadniki:
(bułki)
2 szkl mąki pszennej
170 ml ciepłej wody
100 g mleka w proszku
2 łyżki masła
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
20 g drożdży
1 łyżka mleka
1 jajko

Mleko w proszku wymieszać z wodą cukrem, roztopionym masłem i drożdzami (odstawić do wyrośnięcia). Przesiać mąkę do miski, dodać jajko i sól, dodać zaczyn, zagnieść. Odstawić  w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośniecia, zagnieść. Uformować 8 bułek, ponownie odstawić na jakiś czas  do wyrośniecia. Posmarować mlekiem (można posypać sezamem, albo mąką razową), piec w tem 200'C przez 15 min.

Składniki:
(cebulka karmelizowana)
2 łyżki oleju
5 cebul
sól i pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, smażyć na małym ogniu przez 20-30 min, mieszając, aż cebula się zeszkli i zmniejszy swoją objętość. Posolić, popieprzyć, smażyć jeszcze jakiś czas aż zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Dodać ocet winny i balsamiczny, smażyć przez następne 5 -10min, aż cały płyn odparuje, dodać cukier i smażyć dalej przez 2-3 min. 

Składniki:
(mięso)
1/2 kg miesa wołowego
sól 
pieprz

Zmielić mięso na dużych oczkach, dodac sól i pieprz, delikatnie połączyć składniki. Formować hamburgery zwilżonymi wodą dłońmi. Nie należy zbytnio mięsa "męczyć" ugniataniem. Smażyć z obu stron  na niewielkim ogniu.

Składniki:
(sos)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżka jogurtu naturalnego 
sól, pieprz 
szczypta cukru  

(pozostałe dodatki)
ser żółty
cebula czerwona
ogórki kiszone
pomidor
mix sałat 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz